geen motivatie puber leerling student

Geen zin in!

Over school ben je in het algemeen wel tevreden. Je hebt een leuke klas, de meeste docenten zijn aardig en je hebt een hoop vrienden waarmee je tijdens tussenuren of na school rondhangt. Alleen opletten, meedoen,  leren en huiswerk maken, dat zouden ze moeten schrappen!

"Waarom is dit nuttig? Wat heb ik er aan? Het boeit niet, waarom zou ik dat doen?" Vraag je je af en je motivatie daalt naar het nulpunt. Dat komt omdat je voornamelijk "extrinsiek" gemotiveerd bent en dus dikwijls alleen in beweging komt als je bang bent voor slechte cijfers, mopperende docenten en geïrriteerde ouders. 

Dat is jammer, want de stof die je op die manier leert, blijft meestal niet hangen en dan lijkt het er nog meer op dat je het voor niets gedaan hebt.

Hoe krijg je jezelf "intrinsiek" gemotiveerd, dat wil zeggen vanuit jezelf, om weer iets voor school of je studie te doen? Dat is lastig maar niet onmogelijk. 

Als je meer inzicht in jezelf krijgt en weet wat jou in beweging brengt, waar je energie van krijgt, waar je weerstand zit en wat voor invloed dit heeft op jou, je school, je studie en je werk, dan heb je al een grote stap gezet. Als je daarnaast let op de dingen die je goed doet en die wél werken, in plaats van dat je jezelf afkraakt, kom je weer in een "positieve flow" en heb je weer meer zin in school.