Jouw identiteit en de puberteit

Soms voelt de puberteit als een hobbelige weg met diepe dalen en hoge bergtoppen. Dat klopt, en dat is ook niet erg. In de puberteit ben je op zoek naar je eigen identiteit en dan moet je dingen uitproberen, je grenzen verleggen, en er soms ook overheen gaan. 

Vroeger identificeerde je je met je ouders maar nu merk je  dat je niet meer op hun advies zit te wachten. Je  zet  jezelf steeds meer tegen hen af door bijvoorbeeld kleding, muziek, gedrag en vrienden.

Ook wil je uitvinden met wie jij je dan wil identificeren: Met vrienden uit de buurt, met klasgenoten of medesporters? Je zit met heel veel vragen, zoals: val ik op jongens of op meisjes, of op allebei? Waar word ik gelukkig van en wat is belangrijk voor mij? Waar kom ik vandaan, wie ben ik en waar wil ik heen? En als je al wel antwoord op die vragen hebt weet je misschien niet hoe je dit met de buitenwereld kunt delen. 

Soms is de zoektocht naar jezelf of naar jouw plaats in de wereld complex, ingewikkeld en best confronterend, en dat is oké. Maar als dat ten koste van je energie en levensvreugde gaat is een steun in je rug misschien best handig. Tijdens een gesprek kunnen we nagaan wat je achter je wil laten en waarin je beter wil worden. Ook kun je uitvinden welke dingen je in je leven wil behouden én welke je in je leven toe wil laten omdat die echt bij jou passen en je gelukkig maken.