een vol hoofd door school studie of werk

Een vol hoofd

Tegenwoordig zijn wij blootgesteld aan heel veel prikkels. Wij zijn altijd bereikbaar via de mobiel of de mail. Daarnaast wordt er veel van ons verwacht en is de balans tussen school, werk en vrije tijd zoek geraakt.  Wanneer is het echt stil om ons heen?

Als je heel veel in je hoofd hebt is de kans klein dat je alles onthoudt, omdat er te weinig tijd is om een goed fundament op te bouwen.  Als jouw hoofd overloopt kun je informatie niet onthouden of “terug vinden”. 

Wat gebeurt er dan?

  1. Op korte termijn: ik snap het niet: frustratie, gevoel van onmacht en het verlies van controle. Je voelt je niet competent genoeg en hebt geen grip op de zaak.
  2. Op lange termijn: enorm op je tenen lopen: je ervaart prestatiedruk en stress. Je gaat onderpresteren en opgeven: het lukt mij niet, ik ben niet slim genoeg. 

Hoe kun je informatie beter onthouden?

Er zijn geen domme kinderen of mensen, wel onhandige manieren om dingen op te slaan. Je kunt leren om dingen op een efficiënte  manier op te slaan én te onthouden. Als je hier voor openstaat, kun je ervaren wat het met je doet als je de juiste balans weet te vinden tussen informatie opnemen en rust nemen.