burn-out door school studie of werk

Burn-out

Als je te lang geen gehoor geeft aan de signalen van je lichaam die door aanhoudende stress ontstaan, dan kun je in een burn-out terecht komen. Je hebt je lichaam te lang geestelijk, emotioneel en fysiek uitgeput en je klachten worden chronisch en duren vaak langer dan zes maanden.

Je hebt last van extreme vermoeidheid, overspanning en uitputting. Vaak heb je vage klachten als rugklachten of migraine, paniekaanvallen en soms ontwikkel je tics. Jongens hebben vaker lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Meisjes voelen zich vaak neerslachtiger en emotioneler.

Pubers, jongvolwassenen en volwassenen die vaker dan anderen een burn-out ontwikkelen zijn perfectionistisch en prestatiegericht op de meeste leefgebieden, zoals school, studie, werk, sport en hobby. Daarnaast hebben hoogsensitieve en creatieve mensen een grotere kans op burn-out omdat ze alles uit de omgeving "oppikken” en zeer prikkelgevoelig zijn. Herken je dit bij jezelf? Vraag vrijblijvend een informatief gesprek aan.