hooggevoelig en school studie en werk

Wat is een hoog sensitieve persoon = HSP ?

 

In haar boek "Hoogsensitief  Wat moet je weten?" legt Elke van Hoof, klinisch psycholoog uit: "HSP(high sensitve person) is geen aandoening, handicap of stoornis. Het staat niet in de DSM (de Bijbel voor psychiaters en psychologen), je krijgt er geen briefje van de dokter voor en het mag je niet thuishouden van je werk of school. HSP heb je niet, je bent het. Het is een persoonlijkheidskenmerk, een stukje temperament dat je maakt tot wie je bent."

Hoe kun je beter met hoogsensitiviteit omgaan?

  • Als je kunt accepteren dat een van jouw eigenschappen hoogsensitiviteit is en je hierbij ook jouw omgeving betrekt, ben je al een stuk verder. Zodra je je ervan bewust bent, en accepteert dat voor jou in veel situaties de sociale context én de omgevingsprikkels belangrijk zijn, kun je er ook rekening mee houden. 
  • Kijk ook wat voor jou het meest passend is in een leer- of werkomgeving en maak dit bespreekbaar. Waar heb jij behoefte aan met betrekking tot leren en (ver)werken? Hoe kun jij voor de juiste balans tussen prikkelarme en prikkelrijke momenten zorgen?